Expoziții


Anul 2013 - Anul Spiridon Vangheli

Anul 2013 este declarat Anul Spiridon Vangheli. Cu această ocazie Sala de lectură Nr 3 Vă invită să vizitaţi expoziţia consacrată scriitorului, prozatorului, traducătorului şi editorului Spiridon Vangheli.

Anul trecut, scriitorul Spiridon Vangheli a împlinit 80 de ani, iar pe parcursul activităţii sale de creaţie, de circa jumătate de secol, maestrul a scos de sub tipar o serie de volume, printre care: „Isprăvile lui Guguţă", „Columb în Australia", „Guguţă - căpitan de corabie", „Băieţelul din coliba albastră, „Steaua lui Ciuboţel", „Guguţă şi prietenii săi" etc.
Spiridon Vangheli este un scriitor cunoscut atât în ţară, cât şi peste hotarele Moldovei. Scriitorul s-a născut în satul Grinăuţi, judeţul Bălţi, cărţile lui au fost traduse în circa 40 de limbi şi editate într-un tiraj de peste 8 milioane de exemplare, acestea au apărut în peste 68 de ţări. Împreună cu poetul Grigore Vieru, scriitorul a editat un Abecedarul din care au învăţat multe generaţii de copii. Spiridon Vangheli este deţinător al Diplomei de Onoare "Andersen".

Managementul proiectelor

Vă invităm să vizionaţi expoziţia 
Managementul proiectelor organizată şi prezentată la seminarul metodic cu titlul similar condus de reprezentanţii Facultăţii Ştiinţe ale Educaţiei şi Arte (11 ianuarie 2013).

În Memoriam reformatorului învăţămîntului românesc Spiru Haret


Vă invităm să vizitaţi expoziţia consacrată unuia dintre cei mai importanţi oameni în modernizarea învăţămîntului românesc Spiru Haret (15 februarie 1851 - 17 decembrie 1912,  pedagog - 100 de ani de la trecerea în eternitate”.
Spiru Haret s-a născut la 15 februarie 1851 la Iaşi. Studiile şi le-a făcut la Dorohoi, Iaşi şi Bucureşti. Din 1878 pînă în 1910 a predat la Universitatea din Bucureşti la Facultatea de Ştiinţe, secţia fizico-matematici, matematica raţională. Contribuţia lui Spiru Haret la nivel de politică a educaţiei poate fi rezumată astfel: a elaborat legile reformei care au garantat fundamentarea procesului de modernizare a sistemului naţional de învăţămînt la toate nivelurile acestuia. Vezi
În 1976 cu prilejul împlinirii a 125 de ani de la naşterea lui Spiru Haret, un crater de pe harta Lunii, pe coordonatele: latitudine 59 de grade sud si longitudine 176 grade vest, in partea lunara invizibilă, a primit numele lui Haret. A fost primul român care a anunţat valoarea, confirmată mai apoi, a şcolii româneşti de matematică.

 

Aniversările lunii decembrie

Stimaţi utilizatori!
Vă invităm să vizitaţi expoziţia "Vera Mereuţă, actriţă - 75 de ani de la naştere (1937)", organizată în sală cu ocazia aniversării a 75 de ani de la naşterea actriţei teatrului "Luceafărul" din Chişinău, prezentatoarei de radio şi televiziune  Vera Mereuţă.
În şirul numeroaselor personalităţi de la Radio Moldova, Vera Mereuţă a fost o voce distinctă, care a dus cuvântul către ascultător.
Vera Mereuţă munceşte, în prezent, în calitate de profesor universitar la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Moldova. A fost decorată cu Ordinul “Gloria Muncii” în anul 2010.



Artista Emerită a Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri" din Bălţi  Lidia Noroc-Pânzaru aniversează în luna decembrie 70 de ani. 
"A venit în teatru de pe băncile şcolii, în 1959. Alături de Mihai Volontir, Anatol Pînzaru, Mihai Ciobanu, Grigore Grigoriu şi Mihai Gârnu, actriţa îşi croieşte o frumoasă biografie scenică. Joacă concomitent rolurile de dramă şi comedie..." (Autograf pe cortina Teatrului Naţional, Ch., 2007).
Vă invităm să vizitaţi expoziţia "Lidia Noroc-Pânzaru, actriţă - 70 de ani de la naştere
(4 decembrie 1942)".

Actriţa de teatru şi film Ecaterina Malcoci ar fi împlinit anul acesta 75 de ani. După absolvirea Şcolii de teatru de la Moscova, a fost angajată în anul 1960 ca actriţă la Teatrul "Luceafărul" din Chișinău, unde a avut o carieră strălucită, plasându-se în topul celor mai bune actrițe din anii '60-'70. Vizitaţi expoziţia "Elena Malcoci, actriţă - 75 de ani de la naştere (11 iunie 1937 - 26 mai 2002)"

Anul acesta se împlinesc 130 de ani de la naşterea fizicianului german Max Born, fondatorului mecanicii cuantice, autorului numeroaselor lucrări din domeniul teoriei relativităţii, electrodinamicii. Cunoscut ca membru al Academiei de Ştiinţe din Rusia (1924) şi membru de onoare al URSS (1934), al Marii Britanii (1933), al Germaniei (1953). În 1954 devine laureat al Premiului Nobel pentru fizică.
Mai multe informaţii
Vă invităm să vizitaţi expoziţia "Max Born, fizician - 130 de ani de la naştere (11 decembrie 1882 - 5 ianuarie 1970)"


Vă invităm la expoziţia "Eugen Ionescu, dramaturg - 100 de ani de la naştere (26 noiembrie 1909 - 28 martie 1994)" consacrată aniversării dramaturgului, eseistului, clasicului literaturii absurdului Eugen Ionescu (Eugène Ionesco). Unele dintre cele mai importante piese ale sale sunt "Scaunele", "Rinocerii" şi “La Cantatrice Chauve”  ("Cîntăreaţa cheală"). 


Vernisarea expoziţiei „3 decembrie Ziua Internaţională a Persoanelor cu handicap.”


Cu ocazia Zilei Internaţionale a persoanelor cu dizabilităţi, care este marcată pe data de 3 decembrie, Sala de lectură Nr 3 Vă invită să vizitaţi expoziţia „3 decembrie Ziua Internaţională a Persoanelor cu handicap.”
În 1992 Adunarea Generală a ONU a făcut apel la statele membre să marcheze pe data de 3 decembrie Ziua Mondială a Persoanelor cu Dizabilităţi pentru ca aceste persoane să fie tot mai mult integrate în societate. Astfel, Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi are ca obiectiv promovarea înţelegerii problemelor legate de dizabilitate şi mobilizarea susţinerii demnităţii, drepturilor şi bunăstării persoanelor cu dizabilităţi. În anul 2010 Republica Moldova a ratificat Convenţia ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi şi a aprobat Strategia naţională de incluziune social.



Expoziţia este srtucturată în următoarele compartimente: Legislaţie, politici, documente naţionale/internaţionale  în domeniul educaţiei inclusive, Învăţămîntul  incluziv, Învăţămîntul incluziv în Moldova, Elemente metodologice în abordarea învăţămîntului integrat, Integrarea socială, Conferinţe naţionale/internaţionale, Publicaţiile periodice şi conţine 58 de documente. Printre care menţionăm: Situaţia copiilor şi familiei în Republica Moldova: Evaluare şi analiză 2000 – 2001 (Ch., Ed. Cartier, 2002), Drepturile omului şi problema dizabilităţilor: Reglementări internaţionale şi naţionale privind drepturile omului, destinat persoanelor cu dizabilităţi şi familiilor acestora: Ghid autorii S. Racu, A. Grigoriu, A. Savciuc [et al.], (Ch. Cartier, 2011), Învăţământul integrat şi/sau incluziv pentru copii cu cerinţe educative speciale de Traian Vrasmas, (Bucureşti, 2001), Pedagogia specială semnată de un grup de autori A. Racu, F. Verza, S. Racu, ( Ch. 2012), Psihopedagogia persoanelor cu cerinţe speciale: strategii diferenţiate şi incluzive în educaţie, (Iaşi, 2006), Intervenţia psihopedagogică în şcoală incluzivă, (Ch. 2007), Strategii didactice în educaţia incuzivă, (Bucureşti, 2009), Învăţământul special în Moldova: istorie şi actualitate de Aurelia Racu, (Ch. 1999) şi a. Revistele în care sînt publicate articole pe tema dată: Mâne: Buletin trimesrial, Inclusiv EU: Bul. inf. de educaţie incluzivă al centrului de zi „Speranţa”, Protecţia socială: Bul. informativ, Psihologie; Pedagogie specială; Asistenţă socială, Revista de Psihoterapie Experienţială.

„O viaţă între droguri şi SIDA”

Ziua Mondială a luptei cu SIDA (World AIDS Day) a fost marcată pentru prima dată la 1 decembrie 1988, după ce în cadrul întâlnirii miniştrilor ocrotirii sănătăţii a răsunat chemarea de toleranţă socială şi diversificării schimbului de informaţii referitor la HIV (SIDA). Marcată anual la data de 1 decembrie Ziua Mondială a luptei contra SIDA slujeşte în scopul consolidării forţelor în lupta cu pandemia HIV infecţiei şi SIDA, răspândit în toate regiunile lumii.

Simbolul luptei cu SIDA este panglica roşie, ea fiind un atribut indispensabil la toate acţiunile din acest domeniu. Ca simbol al înţelegerii SIDA această panglică a fost gândită în primăvara anului 1991. Ideea aparţine pictorului Franc MURU.


    Sunt expuse cele mai reprezentative lucrări  ce includ informaţii cu referire la epidemiologia infecţiei cu HIV, manifestările clinice, particularităţile infecţiei HIV la adulţi şi copii, principiile de diagnostic, tratamentul şi îngrijirea bolnavilor cu SIDA. Putem menţiona: Infecţia cu HIV: Etiologie. Patogenie. Tablou clinic diagnostic. Tratament (Ch., 2011); Usaci, Doina. Psihologie aplicată – Imunodeficienţa psihoafectivă şi comportamentală în raport cu HIV/SIDA (Iaşi: Polirom, 2003); Sănătatea şi dezvoltarea tinerilor (Ch., 2005); Sontag, Susan. Boala ca metaforă SIDA şi metaforele ei (Cluj-Napoca, 1995); Nedelcu, Ioan. Hiv. Aids. Sida (Bucureşti, 1991); Hickling, Meg. Educaţie sexuală pentru copii şi adolescenţi (Bucureşti, 2008); Pastuh-Cubolteanu, Vitalie. Despre toxicomanii şi narcomanii (Ch., 2009) şi a.
Aflaţi mai multe despre lupta anti-SIDA

Vernisarea expoziţiei „Politici de mediu în Republica Moldova”


Stimaţi utilizatori! Vă invităm să vizitaţi expoziţia „Politici de mediu în Republica Moldova”, vernisată în Sala de lectură Nr 3 în cadrul întîlnirii studenţilor şi profesorilor de la Facultatea Ştiinţele Naturii şi Agroecologie cu profesorul, creatorul  primului laborator ştiinţific specializat  în ecologie din Moldova, savantul Ion I. Dediu, care a avut loc pe data de 13 noiembrie. Manifestare fost promovată în cadrul Săptămînii Tineretului.  


Expoziţia conţine 50 de documente ce reflectă activitatea  savantului.

Sănătatea noastră depinde de calitatea mediului

                                                                                                                Ion Dediu

Expoziţia „INVENTATORI TINERI",

Stimaţi utilizatori! În cadrul Săptămînii Tineretului (11 noiembrie - 17 noiembrie), Vă invităm să vizitaţi expoziţia „INVENTATORI TINERI", organizată în sala de lectură Nr 3 cu ocazia Zilei Internaţionale a Tineretului, care este sărbătorită pe data de 10 noiembrie. Expoziţia conţine 41 de documente ce reflectă activitatea tinerilor inventatori din Republica Moldova şi  este structurată în compartimentele: Legislaţia în domeniul proprietăţii intelectuale, Proprietatea intelectuală din Moldova, Comunicările tinerilor inventatori, Invenţiile tinerilor inventatori, Enciclopedii.
Tinereţea este „resortul însufleţirii unui neam; termometrul spiritual de jertfă al societăţii.” 
O. Goga

Resurse electronice:

1 noiembrie - Ziua Mondială a Vegetarienilor

    Vegetarienii din întreaga lume celebrează astăzi Ziua Mondială a Vegetarianismului, sărbătoare care promoveaza stilul de viaţă sănătos în care carnea lipseşte cu desăvârşire. Vă invităm să vizitaţi expoziţia „Vegetarieni, moft sau necesitate?”, organizată în sală cu această ocazie. 

Aniversările lunii noiembrie

Către aniversarea savantului rus cu renume mondial: genetician, selecţionator, agronom, botanist – fitotehnician, geograf – explorator Nicolai Vavilov (13 noiembrie 1887 - 26 ianuarie 1943), în sala de lectură Nr3 este vernisată expoziţia cu genericul Nicolai Vavilov, savant rus, biolog – 125 de ani de la naştere.           
   Autorul a scris circa 350  de lucrări ştiinţifice consacrate problemelor de sistematică, genetică, ecologie, imunitate şi bazelor teoretice ale selecţiei. Academia de Ştiinţe a URSS a stabilit Premiul Vavilov (1965) şi Medalia Vavilov (1968).
Vă invităm să vizitaţi expoziţia organizată în sală către aniversarea a 30 de ani de la apariţie a revistei pentru copiii de la 5 la 10 ani - „Steluţa”  (apare din 1982), fondatorul revistei este Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova. Începînd cu anul 1991 revista apare cu titlul „Alunelul”.



Sala de lectură Nr 3, începînd cu data de 01.11.2012, vă invită să vizitaţi expoziţia Marie Sklodovska Curie, (7 noiembrie 1867 - 4 iulie 1934) 155 de ani de la naştere. Fizician şi chimist francez de origine poloneză descoperă elementele radioactive poloniu și radiu. Această descoperire nu numai că a revoluţionat înţelegerea ştiinţifică a naturii atomilor, dar a deschis şi noi posibilităţi în medicină.
Marie Curie a fost prima femeie care a primit un premiu Nobel şi primul savant care a primit două premii Nobel, pentru fizică în 1903 şi pentru chimie în 1911.  În 1920 Marie Curie împreună cu colegii săi creează Fundaţia Curie, misiunea căreea era să ajute financiar secţiile ştiinţifice şi medicale ale Institutului Radiului. În următorii 20 de ani această fundaţie  a devenit o importantă forţă internaţională în lupta împotriva cancerului, iar Institutul Radiului din Paris a devenit sub conducerea Mariei Curie un centru internaţional de studiu al radioactivităţii în care lucrau cercetători din toată lumea.
Expoziţia conţine 10 documente, printre care menţionăm: E. Zămfirescu, Viaţa şi opera savantei Marie Curie; Е. Кюри, Мария Кюри; Мария Кюри, Пьер Кюри.

Expoziţia Univers psihologic 

În cadrul Zilelor Psihologiei la Facultatea de Psihologie şi Asistenţă socială, ediţia III, (22 octombrie 2012 - 26 octombrie 2012) în sala de lectură Nr3 este vernisată expoziţia cu genericul Univers psihologic, la care am expus cele mai recente documente din domeniul Psihologie din colecţia Bibliotecii.
"Psihologia te ajută să ajungi oriunde doreşti
dar depinde numai cine o mînuieşte".
(autor necunoscut)

Expoziţia „Internet către Gutenberg”

Vă invităm să vizitaţi expoziţia „Internet către Gutenberg”, organizată în sala de lectură Nr 3 către Ziua Internaţională a Internetului.
Internetul, născut la mijlocul anilor 60, este o reţea de distribuţie globală care cuprinde mai multe reţele interconectate în mod voluntar autonom. Prin Internet sunt puse în aplicare e-mail-ul  de transfer de fişiere, controlul compiuterului la distanţă, grupuri de ştiri, jocuri on-line. Internetul este accesat prin dispozitive mobile, telefoane mobile, datacards, console portabile de jocuri, routere celulare, precum utilizatorul se poate conecta şi la Internetul fără fir. Internetul permite utilizatorilor de calculatoare să acceseze de la distanţă alte calculatoare şi să stochieze informaţia, oriunde ar fi .
Internetul poate fi considerat corect ca o conversaşie fără sfârşit la nivel mondial.
                                                   Stewart Dalzell (gânditor contemporan din S.U.A.)

    Expoziţia  conţine  46  de  documente şi publicaţii în serie printre care putem menţiona: Levine,John R., Baroudi, Carol. Internet pentru toţi, Crăciunaş, Gabriela Utilizarea calculatoarelor, Bolun, Ion  Reţele informative: Practicum de lab., Manual de utilizare a Internetului, Zota, Răzvan Daniel Reţele de calculatoare în era Internet, Patriciu, Victor-Val Internetul şi Dreptul, Popovici, Paraschiva Logica computaţională, Jamsa, Kris, Cope, Ken. Programarea aplicaţiilor Internet, Odom, Wendell Primii paşi în reţele de calculatoare, Întroducere în Internet, Metodologia utilizării Tehnologiilor Informaţionale şi de Comunicaţie în învăţămîntul superior, PC magazine România: rev. utilizatorilor de calculatoare personale, PC word România: rev. utilizatorilor IT&C, Gazeta de informatică: rev. viitorilor specialişti în tehnologia informaţiei

 

Expoziţia Torent de inimi truditoare

Cu prilejul aniversării a  67-a  de la fondarea Universităţi de Stat „Alecu Russo” din Bălţi, în sala de lectură a fost organizată expoziţia panoramică Torent de inimi truditoare.
Au fost expuse 140 de publicaţii ale cadrelor didactice a Facultăţilor: Ştiinţe ale Educaţiei şi Arte, Psihologie şi Asistenţă Socială, Ştiinţe Reale, Ştiinţe ale Naturii şi Agroecologie.
Sînt prezentate diverse genuri şi tipuri de documente: monografii, manuale, ghiduri, curriculumuri etc. De asemenea sînt prezentate periodice editate de universitari.

 

Expoziţia „ Magia în clasă aduce profesorul”

Către Ziua Pedagogului în sală a fost organizată expoziţia „ Magia în clasă aduce profesorul”.





„Viitorul unei naţiuni este hotărît în modul în care aceasta îşi pregăteşte tineretul” afirma înca în secolul XVII marele umanist olandez Erasmus. Cu adevărat, educaţia, instruirea  şi  accesul  la informaţie reprezintă  cele  mai  importante  şi  eficiente elemente în formarea tinerilor şi pregătirea lor pentru a se integra în societatea modernă.

Expoziţia conţine 43 de documente: Profesorul – Maestru, Etica Pedagogică Praxiologică, Bazele tehnologiei şi măiesrriei pedagogice de Virgil Mândâcanu, Cultura managerială a profesorului de Dumitru Patraşcu, Tudor Rotaru, Învăţarea   eficientă în şcoală de N.C. Matei, Strategii didactice interactive de Crenguţa-Lăcrămioara Oprea, Evaluarea în procesul didactic de Ion T. Radu, Metode de învăţămănt de Ioan Cerghit, Proiecte didactice pentru promovarea găndirii critice, Lecţia- concepte moderne de abordare de Mircea Dragu, Educaţie pentru educaţie de Daniel Mara etc.

Expoziţia Vecini pe planetă. 4 octombrie – Ziua Mondială a protecţiei animalelor







Ziua Mondiala a Animalelor, este sarbatorită la 4 octombrie şi instituită în 1931 de Organizaţia Internaţională pentru Protecţia Animalelor, in memoria Sfîntului Francisc de Assisi (1182-1226), intemeietorul Ordinului Franciscan şi protectorul animalelor.

      Expoziţia conţine 32 de documente: Lumea animală a Moldovei în 4 volume, Regnul animal de Wetter Bernard, Prima mea enciclopedie. Vol. 4: Animalele, Fluturii: Mică enciclopedie, Insectele: Mică enciclopedie de Cozari Tudor, Animale sălbatice, Animale domestice de Săftoiu N.,  Incursiune în lumea animalelor, Problemele actiale ale protecţiei şi valorificării durabile a diversităţii lumii animale : Materialele Conf. a 6-a a Zoologilor din Rep. Moldova cu participarea int., Chişinău, 18-19 oct. 2007, Viaţa secretă a celor mai uluitoare fiinţe de pe glob de Borodina Lidia, Mamiferele de Parker, Steve,  Recordurile animalelor de Becker Genevieve De, Все обо всем: Популярная энцикл. для детей. Т.3., Т.9., Т.12, Я познаю мир: Дет. Энцикл.: Животные, Большая Энциклопедия  животных, Живой мир: Энциклопедия de Колвин Лесли, Спиэр Эмма etc.

Aniversările lunii septembrie


În luna septembrie se împlinesc 155 de ani de la naşterea savantului rus, specialist în rachete şi pionier al astronauticii Konstantin Eduardovici Țiolkovski (17 septembrie 1857 – 19 septembrie 1935).
În sală a fost organizată expoziţia aniversară la care au fost expuse lucrări, articole din culegeri şi reviste despre viaţa şi activitatea savantului.

Resurse electronice:

http://studfilosed.ru/uchebnye-materialy-po-filosofii/320-russkij-kosmizm-n-f-fedorov-k-e-ciolkovskij-v-i.html


Expoziţia „Pro Vita Longa”

Sala de lectură Vă invită să vizitaţi expoziţia „Pro Vita Longa”, organizată cu prilejul Zilei Internaţionale a Persoanelor în Etate, care este sărbătorită în fiecare an pe data de 1 octombrie.
Decizia de a consemna la 1 octombrie Ziua Internationala a Oamenilor in Etate a fost luată  la 14 octombrie 1990, in cadrul sesiunii a 45-a a Adunarii Generale a ONU. La început, această zi era sărbătorită în Europa, apoi şi în America, iar de la sfârşitul anilor 90 – şi în toată lumea.
In Republica Moldova această zi este marcată din anul 1992. Expoziţia conţine 30 de documente printre care menţionăm: Proiectul strategia naţională privind înbătrînirea elaborat de Societatea Civilă, Demnitatea oamenilor bătrîni şi asistenţa lor medico-socială de Ion Mereuţă şi a., Tinereţe, fericire, sănătate şi după 45 de I. Bologan şi a., Ghid pentru Dezvoltarea şi Susţinerea Organizaţiilor pentru Persoanele în Etate, Psihologia îmbătrinirii de R. Fontaine, Социальная работа с пожилыми людьми de Е. И. Холостова, Институт взаимопомощи в системе социальной поддержки пожилых людей de Н. П. Щукина, Психология человека от рождения до смерти şi revistele: Mîine, Revista de asistenţă socială.

Expoziţia „Scriitorul îndrăgit al copiilor”

Către aniversarea a 80 de ani de la nașterea scriitorului Spiridon Vangheli în sală  a fost vernisată expoziţia Scriitorul îndrăgit al copiilor”.








De asemenea a fost organizată expoziția on-line 
Spiridon Vangheli - Prozator, poet, traducător și editor



Vernisarea expoziţiei Curcubeul copilăriei 

1 Iunie - Ziua Internaţională a Copiilor, menţionată prima dată la Geneva la Conferinţa Mondială pentru Protejarea şi Bunăstarea Copiilor în august 1925 de către Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite (UNICEF). 


Vernisarea expoziţiei Fumatul – Tentaţie şi urmări

31 mai – Ziua Mondială fără Tutun, declarată în anul 1987 de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii. 







Sala de Lectură Vă invită să vizionați expozițiile virtuale:

Nume de inventatori ALEXANDER GRAHAM BELL, FIZICIAN – 165 DE ANI DE LA NAŞTERE; TOMAS  ALVA EDISON, INVENTATOR – 165 DE ANI DE LA NAŞTERE

Colecția AGEPI - 26 aprilie -  Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale


TERRA-planeta pe care trăim 22 aprilie-Ziua internaţională a Pământului


Expoziții informative și tematice







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu