luni, 31 martie 2014

7 aprilie - Ziua Mondială a Sănătăţii

http://www.ziarulfaclia.ro/7-aprilie-ziua
-mondiala-a-sanatatii-2/
Ziua Mondială a Sănătăţii se celebrează în fiecare an în data de 7 aprilie pentru a marca întemeierea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în anul 1948 şi reprezintă o oportunitate pentru locuitorii din orice comunitate să se implice în activităţi care pot duce la o stare de sănătate mai bună. În acest an tema campaniei este reprezentată de bolile transmise prin vectori. Scopul acestei campanii este de a sensibiliza populaţia, profesioniştii din domeniul sănătăţii şi autorităţile publice în privinţa ameninţării pe care o reprezintă vectorii şi bolile transmise prin aceştia şi stimularea familiilor şi comunităţilor pentru a acţiona şi a se proteja. 

Stimaţi utilizatori, 
Vă invităm la expoziţia "Omul, Societatea, Mediul şi Sănătatea", vernisată în sală cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătăţii.



Resurse electronice

duminică, 23 martie 2014

27 Martie - Ziua Mondială a Teatrului

„...Menirea artei, deci şi a teatrului, e anume să-i ajute omului să se regăsească pe el, cel adevărat, demn, cinstit, să-i întreiască puterile, ca să poată rezista furtunilor vieţii...” 
Mihai Volontir (Calendarul bibliotecarului, 1994)
 
Ziua Mondială a Teatrului a fost creată de Institutul Internaţional de Teatru în cadrul Congresului Mondial din 1961, la Viena şi a fost sărbătorită prima oară în 1962, la 27 martie, ziua în care se deschidea stagiunea Teatrului Naţiunilor la Paris. De atunci, în fiecare an, la aceeaşi dată, comunitatea teatrală internaţională, artişti şi public deopotrivă, precum şi centrele naţionale din cele o sută de ţări membre ale Institutului Internaţional de Teatru, celebrează Ziua Mondială a Teatrului. 

Stimaţi utilizatori,
Vă invităm la expoziţia:
  •  "Teatrul este poezia ce se desprinde din carte şi devine omenească."     (F. G. Lorca)

vineri, 14 martie 2014

13 martie. Ziua informării bibliografice

În sala de lectură a avut loc o întîlnire cu studenţii anului I de la Facultatea de Litere, grupele FE11Z şi EF11Z, lector Bejan Angela, în cadrul cărea a fost prezentat fondul de publicaţii periodice din colecţia sălii.





Achiziţii noi

Stimaţi utilizatori,
Vă invităm să luaţi act de Achiziţiile noi din colecţia sălii de lectură nr. 3.
Domeniile:
Ştiinţe psihologice, ştiinţe pedagogice.

miercuri, 12 martie 2014

Ore bibliografice

În zilele de 10 şi 12 martie în sala de lectură nr. 3 au  avut loc ore bibliografice cu stidenţii anului I de la Facultatea de Litere, grupele RE11Z, EG11Z, RF12Z şi EG12Z, lector Angela Bejan, în cadrul cărora bibliotecarii din sală au prezentat manualele, sursele de referinţe, revistele şi ziarele din domeniul Pedagogie, care constituie circa 20% din fondul total al sălii de lectură.

Galerie foto:




duminică, 9 martie 2014

Mihai Volontir - aniversare

Stimaţi utilizatori.
În spaţiul expoziţional virtual este deschisă expoziţia prilejuită de aniversarea a 80 de ani de la naşterea actorului: Mihai Volontir - celebru actor de teatru şi cinema: 80 de ani de la naştere (9 martie 1934).


Achiziţii noi

Stimaţi Utilizatori!
Vă invităm să luaţi act de o nouă donaţie din cadrul Proiectului Parteneriatul cu Moldova de la Universitatea din Lanshut în cooperare cu serviciul German de Schimb Academic (DAAD). Sala de lectură dispune de o colecţie de 230 cărţi în 142 titluri în limbile română, engleză şi germană din domeniile:
  • Informatică
  • Management informaţional
  • Matematică
  • Prelucrarea materialelor
  • Tehnica mijloacelor de transport
  • Tehnica comerţului.




În Memoriam

„Poți să citești toate tratatele despre frumusețea sublimă, și tot nu vei înțelege această noțiune. Intră însă în Capela Sixtină și rotește-ți privirea: aici vei descoperi frumusețea în esența ei pură” 
(E. Castelar y Ripoll, 1872).
Michelangelo di Ludovico Buonarroti Simoni 
(n. 6 martie 1475CapreseProvincia Arezzo - d. 18 februarie 1564Roma) a fost unul dintre cei mai importanţi artişti în perioada de vârf a Renașterii italiene. Geniul său universal este deopotrivă oglindit de picturădesensculptură și arhitectură. A scris și poezii, în special în genul sonetului și madrigalului.
Sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Michelangelo_Buonarroti

Stimaţi Utilizatori!
Vă invităm la expoziţia organizată în memoriam pictorului, sculptorului, arhitectului şi poetului italian:

  • "Michelangelo Buonarroti, sculptor, pictor - 450 de ani de la trecerea în eternitate (6 martie 1475 - 18 februarie 1564)"


    Resurse electronice:

Personalităţi culturale


Stimaţi utilizatori.
În luna martie se împlinesc 75 de ani de la naşterea pictorului şi graficianului Gheorghe Vrabie şi 85 de ani de la naşterea regizorului moldovean Valeriu Cupcea.
Vă invităm în sala de lectură la expoziţiile aniversare:

  • "Valeriu Cupcea, regizor - 85 de ani de la naştere (12 martie 1929 - 30 aprilie 1989)";
  • "Gheorghe Vrabie, pictor, grafician - 75 de ani de la naştere (21 martie 1939)".


Resurse electronice:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Valeriu_Cupcea
http://www.moldovenii.md/md/people/325
http://www.moldovenii.md/md/people/481
http://ro.wikipedia.org/wiki/Gheorghe_Vrabie_(artist)
http://www.romlit.ro/centenar_gheorghe_vrabie

Expoziţiile vor fi deschise pînă la sfîrşitul lunii martie între orele 9.00-18.00.

luni, 3 martie 2014

Expoziţiile lunii martie

Stimaţi utilizatori!
În anul 1977, Adunarea Generală a ONU a proclamat printr-o rezoluție Ziua Națiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor și Pace Internațională. O sărbătoare a femeilor, recunoscută internațional, dar fără a se preciza o zi anume, a fost hotărâtă încă din 1910, de Internaționala Socialistă reunită la Copenhaga. După Primul Război Mondial s-a fixat data de 8 martie ca Ziua Internațională a Femeii.
Vă invităm în sala de lectură la expoziţa:
  •  Femeia - Un argument al libertăţii. 8 Martie - Ziua Internaţională a Femeei, organizată cu această ocazie. 
Mihai Volontir s-a născut la data de 9 martie 1934, în satul Glinjeni din raionul Rezina. În anul 2000 este desemnat ca Cel mai bun actor al Sec. XX din cinematografia moldovenească.
Către aniversarea a 80 de ani de la naştere în sală este vernisată expoziţia:
  • Mihai Volontir - Celebru actor de teatru şi cinema. 80 de ani de la naştere (9 martie 1934)
Ziua Mondială a Apei se sărbătorește anual în data de 22 martie.
Decizia instituirii acestei sărbători a fost luată în cadrul Conferinței Națiunilor Unite pentru Mediu și Dezvoltare de la Rio de Janeiro, la 22 decembrie 1992. În România, această zi se sărbătorește din 1993.
Sărbătorirea Zilei Mondiale a Apei are ca scop aducere în atenția opiniei publice a problemelor legate de necesitatea protejării cantitative și calitative a apelor și de a pune în adevărata lumină rolul, îndatoririle și responsabilitățile celor cu atribuții în întreținerea, valorificarea și protejarea surselor de apă.
Vă aşteptăm la expoziţia de carte şi publicaţii periodice:
  • Ai grijă de apa în care te oglindeşti. 22 Martie - Ziua Apei