Sala de lectură nr 3 Ştiinţe psihopedagogice, naturii, reale, artă
vineri, 25 octombrie 2013
joi, 17 octombrie 2013
Săptămâna Internaţională Accesului Deschis
Open Access Week 2013 - un eveniment global, acum a ajuns la a şaptea ediţie, promovând Accesul Deschis ca o nouă normă în instruire şi cercetare.
Tema acestui an este „Accesul Deschis: Redefinirea impactului”, o gamă largă de evenimente vor avea loc în întreaga lume între 21 şi 27 octombrie.
Accesul Deschis (OA) - acces gratuit, imediat, on-line la rezultatele cercetării ştiinţifice, precum şi dreptul de a utiliza şi reutiliza aceste rezultate – are puterea de a transforma modul de comunicare a rezultatelor cercetării ştiinţifice. Aceasta are implicaţii directe şi pe scară largă pentru mediul academic, medicină, ştiinţă, industrie şi pentru societatea în ansamblu.
Săptămâna Accesului Deschis este o oportunitate-cheie pentru toţi membrii comunităţii să ia măsuri pentru a menţine acest impuls şi pentru a merge mai departe.
Universităţile, colegiile, institutele de cercetare, agenţiile de finanţare, bibliotecile şi experţii au folosit Săptămâna Accesului Deschis ca o platformă pentru a obţine voturile facultăţilor universitare pentru politicile OA, pentru a discuta despre beneficiile sociale şi economice ale Accesului Deschis, pentru a promova iniţiativele de publicare în Acces Deschis şi altele.
Evenimentul Kick-off (evenimentul de lansare)
SPARC (Coaliţia publicaţiilor ştiinţifice şi resurselor academice) şi Banca Mondială vor sponsoriza evenimentul de lansare a Săptămânii Accesului Deschis 2013, luni, 21 octombrie la ora 15.00 după Washington (ora Chişinăului – 22.00). Evenimentul live va avea loc la sediul Băncii Mondiale şi va transmis în direct prin intermediul unui Blog, pentru cei care nu pot participa la acest eveniment. Înregistrarea video de la această activitate va fi disponibilă pe Internet şi o puteţi utiliza pentru promovarea Accesului Deschis.
Evenimentul va consta într-o discuţie de grup, timp de 90 de minute, la care vor participa experţi în Accesul Deschis, grupuri şi părţi interesate, precum şi reprezentanţii Băncii Mondiale şi a SPARC. Având în vedere că tema din acest an este „Accesul Deschis: Redefinirea impactului”, participanţii vor discuta despre „Article Level Metrics” (măsurarea impactului cercetărilor; indicatori care măsoară performanţa generală a articolelor ştiinţifice publicate) şi despre schimbarea modului de comunicare ştiinţifică prin măsurarea impactului.
În cadrul evenimentului, vor fi anunţaţi câştigătorii programului Accelerating Science Award Program (ASAP). Programul ASAP, sponsorizat de către 27 de organizaţii la nivel mondial, inclusiv EIFL, Google, PLoS şi Wellcome Trust, premiază pe cei care modelează societatea noastră prin acceptarea, promovarea şi implementarea Accesului Deschis la rezultatele cercetării ştiinţifice.
Implică-te!
Săptămâna Accesului Deschis este o şansă de nepreţuit pentru a ne conecta la impulsul global pentru împărtăşirea deschisă şi iniţierea unor schimbări de politicii la nivel local. Participarea la Săptămâna Accesului Deschis este simplă, implicaţi-vă cum vă place.
În căutarea unor idei?
Evenimente şi resurse:
· Directoriu Open Access, evenimentele organizate în Săptămâna Accesului Deschis, pentru a vedea ce au planificat alte biblioteci, grupuri şi organizaţii
· Peste 200 de filme educative despre Accesul Deschis
· Descărcări de materiale promoţionale pentru a prezenta Săptămâna Accesului Deschis pe site-ul dvs. şi în reţelele sociale.
Aveţi nevoie de ajutor la începutul activităţii?
Programul EIFL-OA Moldova este fericit să vă ajute în pregătirile dumneavoastră pentru Săptămâna Accesului Deschis 2013.
Programul EIFL-OA Moldova alături de Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova (ABRM) şi Institutul de Dezvoltare a Societăţii Informaţionale (IDSI) vor face publicitate a evenimentelor şi va plasa ştiri despre activităţile care au loc în cadrul instituţiilor, înainte şi în timpul acestei săptămâni.
Participă!
Campania Naţională de promovare „Moldova în Acces Deschis”
Vă rugăm să contactaţi coordonatorul programului EIFL-OA, Natalia Cheradi cheradi@lib.ase.md pentru a prezenta evenimentul dvs. pentru Campania Naţională „Moldova în Acces Deschis” (Program special de evenimente consacrate OA în instituţiile academice din Republica Moldova, 21-27 octombrie 2013). Aceste evenimente parţial vor fi susţinute de Proiectul „OA Conect+ în mediul academic al Republicii Moldova”, realizat de către Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova (ABRM) în cadrul Campaniei de advocacy pentru Accesul Deschis, organizat de Programul EIFL-OA.
Plasând bannerul Săptămânii Accesului deschis pe site-ul dvs. veţi susţine acest impuls global. IDSI deja l-a plasat! Mai multe variante de bannere puteţi descărca aici.
Cele mai interesante evenimente de promovare a Accesului Deschis vor fi premiate la conferinţa finală a proiectului „OA Conect+ în mediul academic al Republicii Moldova”. Nu ezitaţi să participaţi la campania naţională!
Vă rugăm, de asemenea, să nu uitaţi să postaţi fotografiile de la aceste evenimente. Am căutat întotdeauna fotografii interesante şi inspirate pentru a le include în materialele de informare (site-uri web, materiale publicitare, raportul anual etc.).
Programul EIFL-OA Moldova
Coordonator
Natalia Cheradi
marți, 15 octombrie 2013
Competenţele profesionale
Stimaţi utilizatori,
Vă invităm să vizionaţi expoziţia tematică virtuală: Competenţele profesionale – instrumente de realizare a politicii educaţionale
marți, 8 octombrie 2013
Zilele Bibliotecii Ştiinţifice a Universităţii de Stat „Alecu Russo”
Stimaţi utilizatori,
În zilele 7-12 octombrie Biblioteca Ştiinţifică USARB marchează 68 de ani de învăţămînt superior şi de lectură cu următorul Program, care include: expoziţii tradiţionale şi on-line, lansări de carte, prezentări bibliografice şi dialoguri ştiinţifico - culturale cu personalităţi universitare bălţene.
Vă aşteptăm la bibliotecă.
În zilele 7-12 octombrie Biblioteca Ştiinţifică USARB marchează 68 de ani de învăţămînt superior şi de lectură cu următorul Program, care include: expoziţii tradiţionale şi on-line, lansări de carte, prezentări bibliografice şi dialoguri ştiinţifico - culturale cu personalităţi universitare bălţene.
Vă aşteptăm la bibliotecă.
duminică, 6 octombrie 2013
Managementul ecologic în contextul dezvoltării durabile în Republica Moldova
Stimaţi Utilizatori,
Vă invităm să vizionaţi expoziţia virtuală „Management Ecologic”.
"Civilizaţiile s-au ridicat şi au decăzut, fără ca oamenii să-şi fi dat seama pe deplin de întreaga importanţă a relaţiilor lor cu natura care le-a dat naştere şi din care face parte".
Lewis Mumford
Vă invităm să vizionaţi expoziţia virtuală „Management Ecologic”.
"Civilizaţiile s-au ridicat şi au decăzut, fără ca oamenii să-şi fi dat seama pe deplin de întreaga importanţă a relaţiilor lor cu natura care le-a dat naştere şi din care face parte".
Lewis Mumford
joi, 3 octombrie 2013
De Ziua ta, Scump Profesor!
Stimaţi profesori!
În preajma Zilei Profesorului, pe care o sărbătorim la 5 octombrie, Vă aducem cele mai sincere şi călduroase felicitări, urări de bine şi sănătate, mulţumiri pentru abnegaţia de zi cu zi, pentru efortul de a educa o generaţie inteligentă, onestă, cu valori veritabile. Fie ca această toamnă să vă aducă spre noi şi noi tărîmuri inedite în domeniul educaţional.
Cu respect,
Bibliotecarii sălii de lectură.
Expoziţiile lunii octombrie
Vă invităm să vizitaţi expoziţiile tradiţionale tematice:
1. "Preţuire şi respect. 1 Octombrie - Ziua Oamenilor în etate";
2. "Competenţele profesionale - instrumente de realizare a politicii educaţionale";
3. "Pedagogia postmodernă (contribuţiile pedagogilor din diverse secole). 5 Octombrie - Ziua Pedagogului";
4. "Personalităţi culturale":
Alexandru Plămădeală, arhitector - 125 de ani de la naştere (19 oct. 1888 - 15 apr. 1940);
Alexei Şciusev, pictor - 140 de ani de la naştere (8 oct. 1873 - 24 mai 1949);
Mark Antakolski, sculptor - 170 de ani de la naştere (21 oct. 1843 - 26 iunie 1902);
5. "Bacalaureat - 2014".
5. "Bacalaureat - 2014".
Expoziţiile vor fi deschise pînă la 01.11.2013
Abonați-vă la:
Postări (Atom)