marți, 22 ianuarie 2013

Personalităţi culturale

Sala de lectură Nr 3 Vă propune să vizitaţi expoziţia consacrată marelui poet, prozator, eseist, dramaturg, grafician Iulian Filip "Cartea - izvor de înţelepciune , Iulian Filip (27 ianuarie) - 65 de ani de la naştere"
"Iulian Filip rămâne un maestru al catrenului, care cu generozitate îi oferă posibilităţi de a exprima felurite şi profunde gânduri şi simţăminte înntr-o manieră aleasă"
Andrei Stratulat
Iulian Filip s-a născut la 27 ianuarie 1948 în satul Sofia, Drochia. După absolvirea şcolii medii din Sofia devine student la Universitatea Alecu Russo din Bălţi (1965): mai întâi la facultatea de fizică şi matematică, apoi la facultatea de Filologie la aceeaşi Universitate. După absolvirea Universităţii (1970) – doctorant la sectorul folclor al Institutului de Limbă şi Literatură al Academiei de Ştiinţe din Chişinău. Teatrul popular (folcloric) e tema investigaţiilor şi a tezei elaborate, în baza căreia e angajat în 1974 ca colaborator ştinţific al Academiei, funcţie în care activează până în 1985.

  • Membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova (1975),
  • Membru al Uniunii Scriitorilor din România (2002),
  • Membru al Uniunii Jurnaliştilor din Moldova (2003); 
  • Membru al Societăţii Scriitorilor Târgovişteni din România (2005);
  • Membru al Uniunii Oamenilor de Teatru din Moldova (2006).      
 Mai multe:

vineri, 18 ianuarie 2013

Deceniul ONU pentru educaţie în spiritul dezvoltării durabile (2005-2014)

Adunarea Generală a decis la 20 decembrie 2002 sărbătorirea unei perioade de 10 ani, începând cu ziua de 1 ianuarie 2005, drept Deceniu al ONU pentru educaţie în spiritul dezvoltării durabile.
Stimaţi utilizatori!
Vă propunem să vizitaţi expoziţia, vernisată în Sala de lectură Nr 3, înscrisă în Deceniul ONU destinat dezvoltării durabile.


Personalităţi culturale

Sala de lectură Nr3 Vă invită să vizitaţi expoziţia consacrată actorului, poetului, compozitorului şi cântăreţului Vladimir Vîsoţki.
Vladimir Vîsoţki a fost un reprezentant de seamă al generaţiei de artişti ruşi afirmaţi în anii '60-'70. Întreaga cariera de actor de teatru şi-a realizat-o pe scena teatrului Taganka din Moscova. Rolul lui Hamlet interpretat de el este şi astăzi considerat ca unul dintre cele mai reuşite spectacole ale teatrului Taganka. A jucat peste 30 de roluri în film. A compus peste 600 de poezii devenite cîntec, a susţinut spectacole în toate oraşele mari din Uniunea Sovietică, iar popularitatea sa în rîndul maselor a fost uriaşă.

joi, 17 ianuarie 2013

Personalităţi culturale

Stimaţi utilizatori!

Vă invităm să vizitaţi expoziţia „Gheorghe Urschi  (18 ianuarie 1948), actor – 65 de ani de la naştere” consacrată aniversării regelui umorului moldovenesc, regizorului şi scriitorului Gheorghe Urschi.
„Cînd vedeam oamenii rîzînd în jurul meu aveam senzaţia că nu chiar degeaba ma făcut mama pe lumea asta”.
     Gheorghe Urschi
Gheorghe Urschi s-a născut la data de 18 ianuarie 1948, în satul Cotiujenii Mari din raionul Şoldăneşti. A urmat cursuri de actorie la Şcoala de teatru “Boris Şciukin” din Moscova (1965-1969).

Personalităţi culturale

Sala de lectură Nr 3 Vă invită să vizitaţi expoziţia Victor Ciutac (2 ianuarie 1938), actor – 75 de ani de la naştere”.
" Victor Ciutac a fost actorul ce a pus în evidenţă specificul caracterului moldovenesc, tendinţa oamenilor de pe acest meleag de a fi uniţi, de a-şi cunoaşte neamul şi istoria lui".
Veniamin Apostol
Victor Ciutac s-a născut pe 2 ianuarie 1938 la Șirăuți, Briceni. A făcut studii la Institutul de Arte din Chișinău (1960-1964), fiind mai întâi actor la Teatrul Național Vasile Alecsandri din Bălţi, apoi la Teatrul Pușkin din Chișinău. În 1994, când teatrului i s-a acordat numele lui Mihai Eminescu, Victor Ciutac era director al instituției. În anii 70-80 a fost unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați actori din Moldova. În cariera sa de 45 de ani a jucat în numeroase roluri. Amintim spectacolele "Tata", "Abecedarul", "Pomul vieții" după piesele lui Dumitru Matcovschi, de asemenea "Io, Ștefan-Voievod", "Zbor deasupra unui cuib de cuci", "Asociația femeilor emancipate din Belgrad".



Resurse Web:
http://www.moldovenii.md/md/news/view/section/543/id/2225
http://www.zdg.md/oameni/victor-ciutac-dezumilinta

miercuri, 16 ianuarie 2013

Anul 2013 - Anul Spiridon Vangheli


Anul 2013 este declarat Anul Spiridon Vangheli. Cu această ocazie Sala de lectură Nr 3 Vă invită să vizitaţi expoziţia consacrată scriitorului, prozatorului, traducătorului şi editorului Spiridon Vangheli.

Anul trecut, scriitorul Spiridon Vangheli a împlinit 80 de ani, iar pe parcursul activităţii sale de creaţie, de circa jumătate de secol, maestrul a scos de sub tipar o serie de volume, printre care: „Isprăvile lui Guguţă", „Columb în Australia", „Guguţă - căpitan de corabie", „Băieţelul din coliba albastră, „Steaua lui Ciuboţel", „Guguţă şi prietenii săi" etc.
Spiridon Vangheli este un scriitor cunoscut atât în ţară, cât şi peste hotarele Moldovei. Scriitorul s-a născut în satul Grinăuţi, judeţul Bălţi, cărţile lui au fost traduse în circa 40 de limbi şi editate într-un tiraj de peste 8 milioane de exemplare, acestea au apărut în peste 68 de ţări. Împreună cu poetul Grigore Vieru, scriitorul a editat un Abecedarul din care au învăţat multe generaţii de copii. Spiridon Vangheli este deţinător al Diplomei de Onoare "Andersen".

luni, 14 ianuarie 2013

Managementul proiectelor

Stimaţi utilizatori! 
Vă invităm să vizionaţi expoziţia Managementul proiectelor organizată şi prezentată la seminarul metodic cu titlul similar condus de reprezentanţii Facultăţii Ştiinţe ale Educaţiei şi Arte (11 ianuarie 2013).