vineri, 20 decembrie 2013

Achiziţii Recente

Stimaţi utilizatori,
Vă invităm să luaţi act de ACHIZIŢIILE RECENTE din domeniile Informatică, Ecologie, Ştiinţe reale, Artă, perioada Septembrie - Noiembrie 2013.

marți, 3 decembrie 2013

Expoziţiile lunii decembrie


Stimaţi utilizatori,
Vă invităm să vizitaţi expoziţiile:
1. "Prevenirea infecţiei cu HIV/SIDA. 1 Decembrie - Ziua ANTI-SIDA";
2. "Şanse egale de integrare în societate. 3 Decembrie - Ziua Oamenilor cu Disabilităţi";
3. "Igor Vieru - Un pictor al sufletului neamului nostru (90 de ani de la naştere - 25 decembrie 1923).

luni, 11 noiembrie 2013

Expoziţiile lunii noiembrie

Stimaţi utilizatori,
Vă invităm să vizitaţi expoziţiile:
·         „ Şcoala şi Familia – Parteneri în combaterea violenţei şcolare”;
·         „Cunoaşterea de sine şi formarea imaginii de sine (abilităţi, atitudini şi comportamente personale)” – organizată către Zilele Tineretului;
·         „Pedagog şi psiholog notoriu . Dale Carnegie – 125 de ani de la naştere (24 noiembrie 1888 – 1 noiembrie 1955)”

vineri, 25 octombrie 2013

Ziua Naţională "Un Arbore pentru Dăinuirea Noastră"

Stimaţi utilizatori,
Vă invităm la expoziţia "Întru Dăinuirea Noastră.
29 Octombrie - Ziua Naţională "Un Arbore pentru Dăinuirea Noastră"

joi, 17 octombrie 2013

Săptămâna Internaţională Accesului Deschis

                               

Săptămâna Internaţională Accesului Deschis 2013 (21 - 27 octombrie)

Open Access Week 2013 - un eveniment global, acum a ajuns la a şaptea ediţie, promovând Accesul Deschis ca o nouă normă în instruire şi cercetare.

Tema acestui an este „Accesul Deschis: Redefinirea impactului”, o gamă largă de evenimente vor avea loc în întreaga lume între 21 şi 27 octombrie.

Accesul Deschis (OA) - acces gratuit, imediat, on-line la rezultatele cercetării ştiinţifice, precum şi dreptul de a utiliza şi reutiliza aceste rezultate are puterea de a transforma modul de comunicare a rezultatelor cercetării ştiinţifice. Aceasta are implicaţii directe şi pe scară largă pentru mediul academic, medicină, ştiinţă, industrie şi pentru societatea în ansamblu.

Săptămâna Accesului Deschis este o oportunitate-cheie pentru toţi membrii comunităţii să ia măsuri pentru a menţine acest impuls şi pentru a merge mai departe.

Universităţile, colegiile, institutele de cercetare, agenţiile de finanţare, bibliotecile şi experţii au folosit Săptămâna Accesului Deschis ca o platformă pentru a obţine voturile facultăţilor universitare pentru politicile OA, pentru a discuta despre beneficiile sociale şi economice ale Accesului Deschis, pentru a promova iniţiativele de publicare în Acces Deschis şi altele.

Evenimentul Kick-off (evenimentul de lansare)

SPARC (Coaliţia publicaţiilor ştiinţifice şi resurselor academice) şi Banca Mondială vor sponsoriza evenimentul de lansare a Săptămânii Accesului Deschis 2013, luni, 21 octombrie la ora 15.00 după Washington (ora Chişinăului – 22.00). Evenimentul live va avea loc la sediul Băncii Mondiale şi va transmis în direct prin intermediul unui Blog, pentru cei care nu pot participa la acest eveniment. Înregistrarea video de la această activitate va fi disponibilă pe Internet şi o puteţi utiliza pentru promovarea Accesului Deschis.

Evenimentul va consta într-o discuţie de grup, timp de 90 de minute, la care vor participa experţi în Accesul Deschis, grupuri şi părţi interesate, precum şi reprezentanţii Băncii Mondiale şi a SPARC. Având în vedere că tema din acest an este „Accesul Deschis: Redefinirea impactului”, participanţii vor discuta despre „Article Level Metrics” (măsurarea impactului cercetărilor; indicatori care măsoară performanţa generală a articolelor ştiinţifice publicate) şi despre schimbarea modului de comunicare ştiinţifică prin măsurarea impactului.

În cadrul evenimentului, vor fi anunţaţi ştigătorii programului Accelerating Science Award Program (ASAP). Programul ASAP, sponsorizat de către 27 de organizaţii la nivel mondial, inclusiv EIFL, Google, PLoS şi Wellcome Trust, premiază pe cei care modelează societatea noastră prin acceptarea, promovarea şi implementarea Accesului Deschis la rezultatele cercetării ştiinţifice.

Implică-te!

Săptămâna Accesului Deschis este o şansă de nepreţuit pentru a ne conecta la impulsul global pentru împărtăşirea deschisă şi iniţierea unor schimbări de politicii la nivel local. Participarea la Săptămâna Accesului Deschis este simplă, implicaţi-vă cum vă place.

În căutarea unor idei?

Evenimente şi resurse:
·         Evenimentele Săptămânii Accesului Deschis ările partenere EIFL) în 2013, 2012 şi 2011
·         Directoriu Open Access, evenimentele organizate în Săptămâna Accesului Deschis, pentru a vedea ce au planificat alte biblioteci, grupuri şi organizaţii
·         Peste 200 de filme educative despre Accesul Deschis 
·         Descărcări de materiale promoţionale pentru a prezenta Săptămâna Accesului Deschis pe site-ul dvs. şi în reţelele sociale.

Aveţi nevoie de ajutor la începutul activităţii?

Programul EIFL-OA Moldova este fericit săajute în pregătirile dumneavoastră pentru Săptămâna Accesului Deschis 2013.

Programul EIFL-OA Moldova alături de Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova (ABRM) şi Institutul de Dezvoltare a Societăţii Informaţionale (IDSI) vor face publicitate a evenimentelor şi va plasa ştiri despre activităţile care au loc în cadrul instituţiilor, înainte şi în timpul acestei săptămâni.

Participă!

Campania Naţională de promovare „Moldova în Acces Deschis”

Vă rugăm să contactaţi coordonatorul programului EIFL-OA, Natalia Cheradi cheradi@lib.ase.md pentru a prezenta evenimentul dvs. pentru Campania Naţională „Moldova în Acces Deschis” (Program special de evenimente consacrate OA în instituţiile academice din Republica Moldova, 21-27 octombrie 2013). Aceste evenimente parţial vor fi susţinute de Proiectul „OA Conect+ în mediul academic al Republicii Moldova”, realizat de către Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova (ABRM) în cadrul Campaniei de advocacy pentru Accesul Deschis, organizat de Programul EIFL-OA. 

Plasând bannerul Săptămânii Accesului deschis pe site-ul dvs. veţi susţine acest impuls global. IDSI deja l-a plasat! Mai multe variante de bannere puteţi descărca aici.  

Cele mai interesante evenimente de promovare a Accesului Deschis vor fi premiate la conferinţa finală a proiectului „OA Conect+ în mediul academic al Republicii Moldova”. Nu ezitaţi să participaţi la campania naţională!  

Vă rugăm, de asemenea, să nu uitaţi să postaţi fotografiile de la aceste evenimente. Am căutat întotdeauna fotografii interesante şi inspirate pentru a le include în materialele de informare (site-uri web, materiale publicitare, raportul anual etc.).

Programul EIFL-OA Moldova
Coordonator
Natalia Cheradi

marți, 8 octombrie 2013

Zilele Bibliotecii Ştiinţifice a Universităţii de Stat „Alecu Russo”

Stimaţi utilizatori,
În zilele 7-12 octombrie Biblioteca Ştiinţifică USARB marchează 68 de ani de învăţămînt superior şi de lectură cu următorul Program, care include: expoziţii tradiţionale şi on-line, lansări de carte, prezentări bibliografice şi dialoguri ştiinţifico - culturale cu personalităţi universitare bălţene.
Vă aşteptăm la bibliotecă.

duminică, 6 octombrie 2013

Managementul ecologic în contextul dezvoltării durabile în Republica Moldova

Stimaţi Utilizatori,
Vă invităm să vizionaţi expoziţia virtuală „Management Ecologic”.
"Civilizaţiile s-au ridicat şi au decăzut, fără ca oamenii să-şi fi dat seama pe deplin de întreaga importanţă a relaţiilor lor cu natura care le-a dat naştere şi din care face parte".
                                                                                       Lewis Mumford

joi, 3 octombrie 2013

De Ziua ta, Scump Profesor!



Stimaţi profesori!
În preajma Zilei Profesorului, pe care o sărbătorim la 5 octombrie, Vă aducem cele mai sincere şi călduroase felicitări, urări de bine şi sănătate, mulţumiri pentru abnegaţia de zi cu zi, pentru efortul de a educa o generaţie inteligentă, onestă, cu valori veritabile. Fie ca această toamnă să vă aducă spre noi şi noi tărîmuri inedite în domeniul educaţional.
Cu respect,
Bibliotecarii sălii de lectură.

Expoziţiile lunii octombrie


Stimaţi Utilizatori,
Vă invităm să vizitaţi expoziţiile tradiţionale tematice:
1. "Preţuire şi respect. 1 Octombrie - Ziua Oamenilor în etate";
2. "Competenţele profesionale - instrumente de realizare a politicii educaţionale";
3. "Pedagogia postmodernă (contribuţiile pedagogilor din diverse secole). 5 Octombrie - Ziua Pedagogului";
4. "Personalităţi culturale":
Alexandru Plămădeală, arhitector - 125 de ani de la naştere (19 oct. 1888 - 15 apr. 1940);
Alexei Şciusev, pictor - 140 de ani de la naştere (8 oct. 1873 - 24 mai 1949);
Mark Antakolski, sculptor - 170 de ani de la naştere (21 oct. 1843 - 26 iunie 1902);
5. "Bacalaureat - 2014".











Expoziţiile vor fi deschise pînă la 01.11.2013

miercuri, 25 septembrie 2013

Expoziţii tematice

Stimaţi utilizatori
Vă invităm să vizitaţi expoziţiile tematice:
1. "Aspectele creativităţii" (căutări, descoperiri, experimente, exerciţii, idei noi pentru cadrele didactice, studenţi, elevi);
2. "Valori culturale, sociale şi economice. 27 septembrie - Ziua Turismului"
Expoziţiile vor fi deschise între orele 9.00 - 18.00.

duminică, 22 septembrie 2013

Aviz



Stimaţi utilizatori Vă invităm să vizionaţi expoziţia Achiziţii recente, martie - aprilie 2013 şi să luaţi act de Buletinul informativ ACHIZIŢII RECENTE, perioada Mai - August 2013.

Facilităţi pentru studenţii anului I


Stimaţi studenţi!
Bibliotecarii sălii de lectură, responsabili de relaţiile cu Facultăţile Ştiinţe Reale, Psihologie şi Asistenţă socială, Ştiinţe ale naturii şi Agroecologie, Vă adresează sincere felicitări cu prilejul integrării în comunitatea utilizatorilor Bibliotecii universitare.
Angela Hăbăşescu, bibliotecar principal, grad de calificare întîi la prima oră de promovare a imaginii Bibliotecii Ştiinţifice USARB prin familiarizarea cu colecţiile şi serviciile ei în cadrul Prpgramului Noul Utilizator.

marți, 3 septembrie 2013

Expoziţiile lunii septembrie


Stimaţi Utilizatori,
Vă invităm să vizitaţi expoziţiile:
1.      Oportunităţi, Analize, Experimente”
(nanotehnologii în cadrul pregătirii inginerilor, nanotehnologii aplicate practic în computere, telefoane mobile, IPod-urile, utilizarea aplicaţiilor multimedia elaborate  în USB, Europa, SUA, în centre de cercetare ştiinţifică)


2.    Consiliere şi orientare, dirigenţie” (competenţe interpersonale, învăţare autoreglată, competenţe digitale, utilizarea tehnologiilor, gestionarea informaţiei, comunicarea electronică) 

3.    Incluziunea Educaţională - o prioritatea a învăţămîntului naţional”

 Expoziţiile vor fi deschise pînă la 30 septembrie 2013.

luni, 2 septembrie 2013

Aniversările lunii august



Stimaţi Utilizatori,
Vă invităm să vizitaţi expoziţia "Personalităţi culturale"
Raisa Lungu-Ploaie, scriitoare – 85 de ani de la naştere (15 august 1938)

Mihail Curagău, actor – 70 de ani de la naştere (15 august 1943)
Veniamin Apostol, actor – 75 de ani de la naştere (15 august 1938 - 14 decembrie 2000)
Expoziţiile vor fi deschise între orele 9.00 - 18.00.

Donatie din cadrul Proiectului Parteneriatul cu Moldova de la Universitatea din Landshut in cooperare cu Serviciul German de Schimb Academic (DAAD)

Biblioteca Stiintifica USARB a primit in luna iunie o donatie reprezentativa din cadrul Proiectului Parteneriatul cu Moldova de la Universitatea din Landshut in cooperare cu Serviciul German de Schimb Academic (DAAD). Donatia include 54 titluri de documente in valoare de circa 4 000 €, cu precadere manuale in limba engleza ce vor intra in pachetul instrumentelor de lucru al studentilor, masteranzilor, cadrelor didactice de la Facultatea Stiinte Reale, specialitatea Inginerie si Management in transport auto.
Stimaţi Utilizatori,
Vă invităm să vizitaţi expoziţia:
„Proiectul: Parteneriatul cu Moldova de la Universitatea din Landshnut în cooperare cu Serviciul German de Schimb Academic (DAAD)”
Expoziţia va fi deschisă pînă la 30 septembrie 2013. 
Mai mult 

vineri, 14 iunie 2013

Ora bibliografiei

Pe 14 iunie 2013 în sala de lectură a avut loc întîlnire cu studenţii de la Facultatea Ştiinţe ale Educaţiei şi Artă, grupa MZ11R, profesor Gînju Tatiana, în cadrul carea au fost prezentate sursele de referinţă şi publicaţiile în serie din domeniul Pedagogie de către Angela Hăbăşescu, bibliotecar principal.
Foto:

joi, 30 mai 2013

Atelier psihologic

Pe 30 mai 2013 în sala de lectură Nr 3 "Ştiinţe psoho-pedagogice, naturale, reale. Artă" s-a desfăşurat atelierul psihologic "Familia - valoare eternă", promovat de Facultatea de Psihologie şi Asistenţă Socială, Catedra de psihologie şi Asistenţă Socială în cadrul Zilelor Familiei şi a Copilului. Au participat studenţii anilor I-II de la mai multe facultăţi.
Bibliotecarii din sală au prezentat expoziţia tradiţională şi on-line cu genericul "Familia - Copilul - Societatea".
Galerie foto:












miercuri, 29 mai 2013

Oră bibliografică

Pe data de 28 mai în sala de lectură Nr 3 "Ştiinţe psiho-pedagogice, naturale, reale. Artă" a avut loc o întîlnire cu studenţii de la Facultatea Psihologie şi Asistenţă Socială, grupele AS11Z, AS21Z, AS22Z, lectori Elena Zolotarev, Natalia Guţu şi Cristina Crudu de la Catedra Asistenţă Socială. În cadrul acestei întîlniri a fost prezentată expoziţia tradiţională "Familia, Copilul, Societatea" de către Angela Hăbăşescu, bibliotecar principal.
Foto:


1 iunie - Ziua Internaţională a Copiilor

  Ziua copilului a fost menţionată prima dată la Geneva la Conferinţa Mondială pentru Protejarea şi Bunăstarea Copiilor în august 1925, la care 54 de reprezentanţi din diferite ţări, au adoptat Declarația pentru Protecția Copilului. După această conferinţă, multe guverne au introdus „Ziua copilului”.
Mai multe:

Stimaţi utilizatori,
Vă invităm în sala de lectură Nr 3 "Ştiinţe psiho-pedagogice, naturale, reale. Artă" la vernisarea expoziţiilor tradiţionale:
  • "Copilăria e o lume ciudată, fantastică. 1 Iunie - Ziua Ocrotirii Copiilor"; 

  • "Familia, Copilul, Societatea";
Compartimentele expoziţiei:
  • Legislaţie, politici, documente naţionale/internaţionale
  • Sociologia familiei
  • Violenţa (intra) familială
  • Climatul psihologic în familie
  • Factorul educativ al familiei în viaţa copilului
  • Educaţia părinţilor
  • Conferinţe naţională/internaţionale
  • Publicaţii în serie.
şi expoziţiei on-line "Familia, Copilul, Societatea", organizate către 1 iunie - Ziua Internaţională a Copiilor.
Expoziţia on-line:


Resursele electronice:

marți, 14 mai 2013

Ziua Ştiinţei

Stimaţi utilizatori,
Vă invităm la vernisarea expoziţiei tematice "Dimensiunile autocunoaşterii şi autoevaluării".
"Noi suntem ceea ce cunoaştem, ceea ce simţim. A cunoaşte ceva înseamnă a te identifica cu acel ceva... Autocunoaşterea înseamnă realizare, cunoaşterea înseamnă să fii."
Osho
Resurse web:

17 mai - Ziua Societăţii Informaţionale

Internetul a devenit o resursă globală inegalabilă de cunoştinte şi divertisment. Avînd miliarde de utilizatori în întreaga lume, Internetul este mijlocul de comunicare cu cea mai mare dezvoltare, ce pune în mişcare economiile din lume, stimulează schimburile şi comerţul, promovează servicii îmbunătăţite de sănătate, producţia alimentară, educaţia etc. La 17 mai Republica Moldova sărbătoreşte Ziua Mondială a Telecomunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, eveniment marcat de Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor, organizaţie ce reuneşte peste 198 de state.
Stimaţi utilizatori,
Vă invităm la expoziţia "Oportunităţile utilizării Internetului", vernisată în sală cu acest prilej.

marți, 7 mai 2013

Acces la Bazele de date: ARDI, HINARI, AGORA, OARE.

Aviz
Începînd cu 1 mai 2013 Biblioteca Vă oferă acces la Bazele de date:  ARDI, HINARI, AGORA, OARE.

Access to Research for Development and Innovation
(Acces la Cercetare pentru Dezvoltare şi Inovare) este coordonat de Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale cu scopul de a creşte disponibilitatea informaţiei ştiinţifice şi tehnice în ţările în curs de dezvoltare. Pentru a îmbunătăţi accesul la literatura academică din ştiinţă şi tehnologie, ARDI vizează: consolidarea capacităţii ţărilor în curs de dezvoltare de a participa în economia globală de cunoştinţe, şi susţinerea cercetătorilor acestor ţări în crearea şi dezvoltarea de noi soluţii tehnice la nivel local şi global. În prezent, 17 editori oferă acces la aproape 10.000 de reviste, cărţi, şi lucrări de referinţă pentru 107 ţări în curs de dezvoltare prin ARDI.   http://www.wipo.int/ardi/en
Programul HINARI
Înfiinţat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) oferă acces la una dintre cele mai mari colectii de  literatură biomedicală şi de sănătate care contribuie la îmbunătăţirea sănătăţii mondiale:  11 400  jurnale  (în 30 limbi diferite), 18 500 e-carti, 70 de resurse informaţionale  disponibile în allte instituţii de sănătate în mai mult de 100 de ţări. http://www.who.int/hinari/en 
AGORA
Programul Agricultură  şi  Alimentaţie  ONU (FAO) oferă acces la o colectie de biblioteci digitale în domeniile  ce ţin de produse alimentare, agricultură, ştiinţa mediului şi ştiinţe sociale. AGORA oferă  acces la o colecţie  de 3000 de reviste din 106 ţări. http://www.aginternetwork.org/en
Online Access to Research in the Environment
(OARE  acces  la cercetare în mediul online),  permite  accesul la una dintre cele mai mari colectii de ştiinţa mediului de cercetare:  peste 4 150 titluri de reviste  peer revizuite (la 10/2011) deţinute şi publicate de peste 350 edituri prestigioase academice disponibile în mai mult de 100 de ţări cu venituri mici.  Cercetarea este prevăzută pentru o gamă largă de discipline. http://www.unep.org/oare/en/