marți, 18 decembrie 2012

În Memoriam

Stimaţi utilizatori!
Vă invităm să vizitaţi expoziţia consacrată unuia dintre cei mai importanţi oameni în modernizarea învăţămîntului românesc Spiru Haret (15 februarie 1851 - 17 decembrie 1912,  pedagog - 100 de ani de la trecerea în eternitate”.
Spiru Haret s-a născut la 15 februarie 1851 la Iaşi. Studiile şi le-a făcut la Dorohoi, Iaşi şi Bucureşti. Din 1878 pînă în 1910 a predat la Universitatea din Bucureşti la Facultatea de Ştiinţe, secţia fizico-matematici, matematica raţională. Contribuţia lui Spiru Haret la nivel de politică a educaţiei poate fi rezumată astfel: a elaborat legile reformei care au garantat fundamentarea procesului de modernizare a sistemului naţional de învăţămînt la toate nivelurile acestuia. Vezi
În 1976 cu prilejul împlinirii a 125 de ani de la naşterea lui Spiru Haret, un crater de pe harta Lunii, pe coordonatele: latitudine 59 de grade sud si longitudine 176 grade vest, in partea lunara invizibilă, a primit numele lui Haret. A fost primul român care a anunţat valoarea, confirmată mai apoi, a şcolii româneşti de matematică.


marți, 4 decembrie 2012

Aniversările lunii Decembrie

Stimaţi utilizatori!
Vă invităm să vizitaţi expoziţia "Vera Mereuţă, actriţă - 75 de ani de la naştere (1937)", organizată în sală cu ocazia aniversării a 75 de ani de la naşterea actriţei teatrului "Luceafărul" din Chişinău, prezentatoarei de radio şi televiziune  Vera Mereuţă.
În şirul numeroaselor personalităţi de la Radio Moldova, Vera Mereuţă a fost o voce distinctă, care a dus cuvântul către ascultător.
Vera Mereuţă munceşte, în prezent, în calitate de profesor universitar la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Moldova. A fost decorată cu Ordinul “Gloria Muncii” în anul 2010.



Artista Emerită a Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri" din Bălţi  Lidia Noroc-Pânzaru aniversează în luna decembrie 70 de ani. 
"A venit în teatru de pe băncile şcolii, în 1959. Alături de Mihai Volontir, Anatol Pînzaru, Mihai Ciobanu, Grigore Grigoriu şi Mihai Gârnu, actriţa îşi croieşte o frumoasă biografie scenică. Joacă concomitent rolurile de dramă şi comedie..." (Autograf pe cortina Teatrului Naţional, Ch., 2007).
Vă invităm să vizitaţi expoziţia "Lidia Noroc-Pânzaru, actriţă - 70 de ani de la naştere
(4 decembrie 1942)".

Actriţa de teatru şi film Ecaterina Malcoci ar fi împlinit anul acesta 75 de ani. După absolvirea Şcolii de teatru de la Moscova, a fost angajată în anul 1960 ca actriţă la Teatrul "Luceafărul" din Chișinău, unde a avut o carieră strălucită, plasându-se în topul celor mai bune actrițe din anii '60-'70. Vizitaţi expoziţia "Elena Malcoci, actriţă - 75 de ani de la naştere (11 iunie 1937 - 26 mai 2002)"

Anul acesta se împlinesc 130 de ani de la naşterea fizicianului german Max Born, fondatorului mecanicii cuantice, autorului numeroaselor lucrări din domeniul teoriei relativităţii, electrodinamicii. Cunoscut ca membru al Academiei de Ştiinţe din Rusia (1924) şi membru de onoare al URSS (1934), al Marii Britanii (1933), al Germaniei (1953). În 1954 devine laureat al Premiului Nobel pentru fizică.
Mai multe informaţii
Vă invităm să vizitaţi expoziţia "Max Born, fizician - 130 de ani de la naştere (11 decembrie 1882 - 5 ianuarie 1970)"

luni, 3 decembrie 2012

Ziua Internaţională a persoanelor cu dizabilităţi

Stimaţi utilizatori!
Cu ocazia Zilei Internaţionale a persoanelor cu dizabilităţi, care este marcată pe data de 3 decembrie, Sala de lectură Nr 3 Vă invită să vizitaţi expoziţia „3 decembrie Ziua Internaţională a Persoanelor cu handicap.”
În 1992 Adunarea Generală a ONU a făcut apel la statele membre să marcheze pe data de 3 decembrie Ziua Mondială a Persoanelor cu Dizabilităţi pentru ca aceste persoane să fie tot mai mult integrate în societate. Astfel, Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi are ca obiectiv promovarea înţelegerii problemelor legate de dizabilitate şi mobilizarea susţinerii demnităţii, drepturilor şi bunăstării persoanelor cu dizabilităţi. În anul 2010 Republica Moldova a ratificat Convenţia ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi şi a aprobat Strategia naţională de incluziune social.



Expoziţia este srtucturată în următoarele compartimente: Legislaţie, politici, documente naţionale/internaţionale  în domeniul educaţiei inclusive, Învăţămîntul  incluziv, Învăţămîntul incluziv în Moldova, Elemente metodologice în abordarea învăţămîntului integrat, Integrarea socială, Conferinţe naţionale/internaţionale, Publicaţiile periodice şi conţine 58 de documente. Printre care menţionăm: Situaţia copiilor şi familiei în Republica Moldova: Evaluare şi analiză 2000 – 2001 (Ch., Ed. Cartier, 2002), Drepturile omului şi problema dizabilităţilor: Reglementări internaţionale şi naţionale privind drepturile omului, destinat persoanelor cu dizabilităţi şi familiilor acestora: Ghid autorii S. Racu, A. Grigoriu, A. Savciuc [et al.], (Ch. Cartier, 2011), Învăţământul integrat şi/sau incluziv pentru copii cu cerinţe educative speciale de Traian Vrasmas, (Bucureşti, 2001), Pedagogia specială semnată de un grup de autori A. Racu, F. Verza, S. Racu, ( Ch. 2012), Psihopedagogia persoanelor cu cerinţe speciale: strategii diferenţiate şi incluzive în educaţie, (Iaşi, 2006), Intervenţia psihopedagogică în şcoală incluzivă, (Ch. 2007), Strategii didactice în educaţia incuzivă, (Bucureşti, 2009), Învăţământul special în Moldova: istorie şi actualitate de Aurelia Racu, (Ch. 1999) şi a. Revistele în care sînt publicate articole pe tema dată: Mâne: Buletin trimesrial, Inclusiv EU: Bul. inf. de educaţie incluzivă al centrului de zi „Speranţa”, Protecţia socială: Bul. informativ, Psihologie; Pedagogie specială; Asistenţă socială, Revista de Psihoterapie Experienţială.